23948sdkhjf

Ny träbyggnadssatsning i Värmland

Ytterväggar av trä som passar vilken konstruktion som helst och som ska bidra till att sänka byggbranschens klimatavtryck. Det är idén bakom nystartade företaget Inwoco AB, berättar företagsklustret Paper Province. – Efterfrågan ser redan väldigt bra ut, säger Lars Atterfors, delägare i Inwoco.

Bakom Inwoco, Innovative Wood Construction, står de båda företagen CC100 i Sunne och Fridh och Hell’s Bygg. CC100 går in som patentägare av bärande väggar och så kallade utfackningsväggar i trä. Man har även ett sätt att bygga på som man menar är unikt och som ska spara både tid och pengar.

– I stället för att bygga väggen i flera skikt på djupet delar vi upp den åt andra hållet. Vår programvara skapar ett antal moduler som sedan enkelt kan byggas ihop till en helhet, säger Lars Atterfors, en av grundarna till CC100.

Fridh och Hell’s Bygg specialiserar sig på material med låg miljö- och klimatpåverkan som till exempel närproducerat KL-trä, det vill säga korslimmat trä och i sammanhanget kommer de stå för fabrik och produktionen av utfackningsväggarna.

– Vi har byggt med KL-trä de senaste fem, sex åren och brinner för det hållbara. Står vi mellan två alternativ väljer vi alltid trä före något annat, säger Jonas Fred Hell, delägare.

Det nya bolaget Inwoco AB kommer att vara den part som kommunicerar med och säljer mot marknaden.

– Våra kunder kommer vara såväl entreprenörer och prefabproducenter som vill ha en lågenergiprodukt som komplement i sitt utbud som privatpersoner, säger Lars Atterfors.

Inwocos väggar går att kombinera med alla typer av byggsystem. Även stål och betong, även om trä är förstahandsvalet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125