23948sdkhjf

Södra inför stormsortiment

Södra inför ett nytt sortiment för stormskadat leveransvirke. Sortimentet kommer underlätta för Södras medlemmar att hantera skadad skog efter stormarna Malik och Gyda.

Götaland har drabbats av flera stormar under början av 2022. I slutet av januari drog stormen Malik in över landet och avslutade en period med stor påverkan på skogarna i Södras medlemmars område. Enligt Södras inventering uppskattas drygt två miljoner kubikmeter skog ha blåst ner, varav den största delen i Götalands östra delar.

Nu vidtar Södra åtgärder för att underlätta hanteringen av stormskadad skog och inför ett nytt virkessortiment för föreningens 52 000 medlemmar.

– Det är viktigt att man som skogsägare inventerar sin skog och ser till att hantera sin stormskadade skog så snabbt som möjligt. För att underlätta detta arbete för våra medlemmar och effektivisera transportarbetet inför vi i Södra nu ett sortiment för stormskadad skog, säger Kim Gunnarsson, tf virkeschef Södra Skog.

Stormsortiment effektiviserar arbetet
Södras stormsortiment möjliggör att små leveranser av stormskadad barrmassaved och barrtimmer kan läggas tillsammans, vilket effektiviserar arbetet och hjälper skogsägaren.

– Stormsortimentet kommer hjälpa Södras medlemmar och familjeskogsbrukare att lättare ta hand om sin stormskadade skog. Med sortimentet kan skogsägaren samla stormskadad massaved och timmer tillsammans, vilket kommer leda till en mindre komplicerad och snabbare avverkning, skotning och lossning. Detta skapar ett mer effektivt arbete, vilket hjälper Södra att hämta och hantera mer stormskadad skog under våren.

Det är viktigt att arbetet med stormskadad skog sker med stor försiktighet.

– Arbetet med stormfälld skog är svårare och farligare än vanligt avverkningarbete. Det innebär att man ska vara extra noggrann med säkerhetstänket och – som alltid – sätta sin och andras säkerhet främst, säger Kim Gunnarsson, tf virkeschef Södra Skog.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094