23948sdkhjf

Ikea återtar plats som mest hållbara varumärke

I fjol övertog Coop ledningen men i år är det återigen Ikea som uppfattas som mest hållbart av svenska konsumenter. Coop hamnar på andraplats och Änglamark på tredjeplats. Det visar resultatet från Sustainable Brand Index som släpps för tolfte året i rad.

Under de senaste fem åren har det stått mellan Ikea och Coop i toppen av rankingen. I år drog Ikea det längsta strået. Något som enligt studiens grundare beror på Ikea:s förmåga att arbeta med hållbarhet på bred front.

– Ikea är inte bara ett företag som svenskar älskar i allmänhet utan också ett företag som konsumenterna upplever gör mycket inom många hållbarhetsområden. Från mångfaldssatsningar till hållbara transportlösningar. Ikea har helt enkelt lyckats nå ut med en helhet i sitt budskap, säger Erik Elvingsson Hedén.

Årets starkaste nykomling på listan är Matsmart som tar sig in på en fjärdeplats av totalt 410 varumärken. Även Polisen gör ett ryck från elfte till sjätte plats och knuffar därmed ner Folkhälsomyndigheten från förstaplatsen bland myndigheter.

Bland de varumärken som ökar flest placeringar i studien återfinns vitvarutillverkaren Miele (+156 placeringar), vårdkoncernen Vardaga (+134 placeringar), familjebryggeriet Spendrups (+133 placeringar), det tidigare skandalomsusade Volkswagen (+114 placeringar) och flygbolaget Bra (+88 placeringar).

Vattenfall uppfattas som mest hållbart i elbranschen genom att slå Godel som varit branschbäst elva år i rad.

Kronfågel och Guldfågeln drabbas hårt av förra årets mediala uppmärksamhet kring hantering av kycklingar och tappar 197 respektive 187 placeringar i rankingen.  

Sustainable Brand Index har genomförts årligen sedan 2011. I 2022 års studie har ett riksrepresentativt urval av 24 300 svenskar i åldern 16-75 år intervjuats under perioden december 2021 - februari 2022. Totalt 410 varumärken i 35 branscher har bedömts utifrån hur de upplevs prestera inom de 17 globala hållbarhetsmålen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.393