23948sdkhjf

Sara kulturhus vinner internationell arkitekturtävling

Sara kulturhus i Skellefteå har utsetts till vinnare i den internationella arkitekturtävlingen International Award for Wood Architecture.

Tävlingen avgjordes på International Wood Construction Forum i Nancy, Frankrike, den 7 april.

– Utmärkelsen är ett bevis på att vi i Sverige idag kan bygga stort och hållbart i trä med arkitektur i internationell toppklass. Med sina 20 våningarär Sara kulturhusvärldens högsta träbyggnad i antal våningar och ett kvitto på svensk träindustris kompetens. Utmärkelsen visar att vi har kommit långt inom träbyggandeti Sverige, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Nordens största arkitekturtidning Trä! och jurymedlem i International Award for Wood Architecture. 

Det var i hård konkurrens med träbyggnader från hela världen som Sara kulturhus vann. 

– Vi är otroligt glada och givetvis hedrade att ta emot det största internationella priset för arkitektur i trä! Med Sara kulturhus har vi visat att det går att bygga klimatneutralt i trä även i stor skala och det finns inga skäl att bortse från hållbara lösningar, säger Oskar Norelius från arkitektbyrån White, som tillsammans med Robert Schmitz är ansvarig arkitekt, och fortsätter: 

– International Award for Wood Architecture är ett viktigt pris som lyfter fram internationell arkitektur i trä, och för oss är detta ett bevis på projektets kvalitet, och att hela världen har blickarna på utvecklingen för det hållbara byggandet i Sverige och Norden. 

I Skellefteå möts beskedet om utnämningen med glädje: 

–Det är fantastiskt roligt att Sara kulturhus vinner en internationell tävling av den här digniteten! För oss i Skellefteå går traditionen att bygga i trä långt tillbaka i tiden och det finns ett stort kunnande kring materialet. Att bygga i trä kändes därför naturligt men också modigt, utifrån innovationshöjden. Förhoppningen är att Sara kulturhus ska kunna fungera som inspiration och förebild när det gäller hållbart träbyggande, i såväl Skellefteå som i resten av Sverige och världen, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå. 

International Award for Wood Architecture delas ut av internationell press för att uppmärksamma de prestationer som uppnåtts inom träarkitekturbranschen. Priset ska stimulera utvecklingen av innovativt arkitektoniskt tänkande i trä, och etablera relationer mellan länder där träbyggande spelar en allt viktigare roll.  

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
WOODJOB
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Trähus på 78 meter i Aarhus
AR och VR kanske inte alltid så smart
SCA kvartalsrapport: "Resultatet för år 2022 var högsta någonsin"
Woodsafe växer
Prisökningar präglade 2022
Knärot stoppar Karl Hedin
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
Entreprenad
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094