23948sdkhjf

Sara kulturhus vinner internationell arkitekturtävling

Sara kulturhus i Skellefteå har utsetts till vinnare i den internationella arkitekturtävlingen International Award for Wood Architecture.

Tävlingen avgjordes på International Wood Construction Forum i Nancy, Frankrike, den 7 april.

– Utmärkelsen är ett bevis på att vi i Sverige idag kan bygga stort och hållbart i trä med arkitektur i internationell toppklass. Med sina 20 våningarär Sara kulturhusvärldens högsta träbyggnad i antal våningar och ett kvitto på svensk träindustris kompetens. Utmärkelsen visar att vi har kommit långt inom träbyggandeti Sverige, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Nordens största arkitekturtidning Trä! och jurymedlem i International Award for Wood Architecture. 

Det var i hård konkurrens med träbyggnader från hela världen som Sara kulturhus vann. 

– Vi är otroligt glada och givetvis hedrade att ta emot det största internationella priset för arkitektur i trä! Med Sara kulturhus har vi visat att det går att bygga klimatneutralt i trä även i stor skala och det finns inga skäl att bortse från hållbara lösningar, säger Oskar Norelius från arkitektbyrån White, som tillsammans med Robert Schmitz är ansvarig arkitekt, och fortsätter: 

– International Award for Wood Architecture är ett viktigt pris som lyfter fram internationell arkitektur i trä, och för oss är detta ett bevis på projektets kvalitet, och att hela världen har blickarna på utvecklingen för det hållbara byggandet i Sverige och Norden. 

I Skellefteå möts beskedet om utnämningen med glädje: 

–Det är fantastiskt roligt att Sara kulturhus vinner en internationell tävling av den här digniteten! För oss i Skellefteå går traditionen att bygga i trä långt tillbaka i tiden och det finns ett stort kunnande kring materialet. Att bygga i trä kändes därför naturligt men också modigt, utifrån innovationshöjden. Förhoppningen är att Sara kulturhus ska kunna fungera som inspiration och förebild när det gäller hållbart träbyggande, i såväl Skellefteå som i resten av Sverige och världen, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå. 

International Award for Wood Architecture delas ut av internationell press för att uppmärksamma de prestationer som uppnåtts inom träarkitekturbranschen. Priset ska stimulera utvecklingen av innovativt arkitektoniskt tänkande i trä, och etablera relationer mellan länder där träbyggande spelar en allt viktigare roll.  

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141