23948sdkhjf

Pris för hållbar process för träbaserade textilfibrer

I torsdags tillkännagavs 2022 års Marcus Wallenbergpris. Det internationella priset syftar till att uppmuntra och framhäva forskningsinsatser inom skogsbruket och skogsindustrin.

Årets Marcus Wallenbergpris tilldelas de två professorerna Ilkka Kilpeläinen och Herbert Sixta för deras utveckling och användning av nya joniska vätskor för att konvertera pappersmassa till högpresterande textilfiber.

Vanligtvis, för att framställa träbaserade textilfibrer, upplöses cellulosan med hjälp av alkali och koldisulfid i viskosprocessen, medan N-metylmorfolin-N-oxid, NMMO, används för att lösa upp cellulosan i lyocellprocessen. De två processerna har mött kritik för användning av giftig koldisulfid och att lyocellprocessen försvåras av NMMO:s instabilitet.

För att göra processen hållbar, har två forskargrupper vid Helsingfors universitet och Aalto-universitetet utvecklat användningen av nya superbasiska joniska vätskor för att konvertera trämassa till högpresterande textilfibrer, och som nu testas och skalas upp.

Det här är pristagarna:

Ilkka Kilpeläinen, född 1963 i Finland. Har disputerat i organisk kemi 1993 vid Helsingfors universitet. Sedan 2003 är han professor i organisk kemi vid Helsingfors universitet.

Herbert Sixta, född 1954 i Österrike. Har disputerat i fysikalisk kemi vid universitetet i Innsbruck 1982 och blev 1995 utnämnd till docent vid det tekniska universitetet i Graz inom trä-, massa- och fiberteknik.

Forskargruppen vid Helsingfors universitet har utvecklat superbasiska joniska vätskor som används som lösningsmedel av träbiomassa, till exempel blekt eller oblekt massa eller återvunna pappersfibrer. Vid Aalto-universitetet har forskargruppen utvecklat fiberformningsprocessen med cellulosa löst i jonisk vätska och våtspinning med luftgap.

– Detta unika samarbete har resulterat i ett nytt hållbart koncept för produktion av textilfibrer från trä. Innovationen förväntas leda till ett spektrum av nya produkt- och affärsmöjligheter för skogsindustrin, säger Johanna Buchert, ordförande för Marcus Wallenbergprisets prisnämnd i en kommentar.

Senare i år kommer kungen att dela ut priset till Ilkka Kilpeläinen och Herbert Sixta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094