23948sdkhjf

Ny utbildning ska kvalitetssäkra virkessorterare

Svenskt Trä och Svenskt Trätekniskt Forum, STTF, har tagit fram en ny utbildning som kvalitetssäkra virkessorteringen. Nu har den första utbildningen genomförts.

I takt med att sorteringstekniken utvecklas, och att sorteringen främst sker med hjälp av virkesskanningssystem som analyserar brädor och plank, ser Svenskt Trä och Svenskt Trätekniskt Forum, STTF, ett behov av upprätthålla kompetensen kring utrustningen. Den nya utbildning, vid namn Certifierad Virkessorterare, är baserad på det nya regelverket Handelssortering av trävaror.

Svenskt Trä och STTF menar att berörd personal måste ha kännedom om virkeskvalitéer och sorteringsregler för att kunna avgöra om scannersystemet gör en riktig bedömning, samt att kundspecifika produkter, digitalisering och närheten till slutkunden kräver tydliga regelverk. För att uppnå en säker kommunikation mellan säljare och köpare är det en förutsättning att sorteringsregler uppfattas korrekt av båda parter.

Den första utbildningstillfället gick av stapeln i Sälen och hade 12 kursdeltagare.

– Jag har genomfört många sorteringskurser med annat kursmaterial. Det nya kursmaterialet och det utvecklade innehållet gör det lättare att ta in information samtidigt som den tilltalande layouten gör materialet roligt och lätt att arbeta med. Kursdeltagarna gjorde bra resultat och gav fina omdömen vid kursutvärderingen säger Gert Eriksson, vd och utbildare, Erikssons Kvalitet & Ledarskap, som ansvarade för den första kursomgången.

Utbildningen som omfattar fem dagar innehåller bland annat branschorientering, trämateriallära, sorteringsanvisningar, ekonomiska aspekter samt praktiska sorteringsövningar. Kursen avslutas med ett skriftligt och ett praktiskt slutprov. För att erhålla ett certifikat krävs ett godkänt resultat i de praktiska och teoretiska slutproven och därefter godkänns certifieringen av Svenskt Trä och Svenskt Trätekniskt Forum.

Johan Fröbel, chef teknik och handel inom Svenskt Trä säger att detta har varit en prioriterad fråga bland Svenskt Träs medlemmar för att behålla kunskapen inom företagen vad gäller både produktions- och marknadssidan.

Ett flertal nya Certifierade Virkessorterarutbildningar är planerade att genomföras under hösten 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047