23948sdkhjf

Padelhall förlorar bygglov: Byggs inte i trä

Allt verkade klart för att VB Padel skulle få bygga en padelhall på Herosfältet i Smedjebacken. Men efter ett överklagande har Länsstyrelsen upphävt bygglovet.

Det omdiskuterade padelhallbygget på Herosfältet tog en tvärvändning i dagarna. Orsak: Hallen byggs inte i trä och stör därför kulturmiljön.

Kravet på träfasad är befängt, säger VB Padels vd Roger Karlsson, till Dala-Demokraten.

Så sent som i november verkade allting vara klart efter en ingående bygglovsprocess. Många hade haft synpunkter, inte minst närboende. Men till sist hade kommunen gett klartecken för att Ludvikabaserade VB Padel skulle få bygga sin hall och etablera sig också i Smejdebacken.

Men ett överklagande från en närboende låg fortfarande kvar i systemet. I det överklagande framhålls att padelhallen inte ska byggas med träfasad, såsom flertalet byggnader intill är. I och med det skulle den inte passa in i kulturmiljön. Särskilt med tanke på den omedelbara närheten till Norrbärke hembygdsgård och Norrbärke kyrka.

Kommunen avslog överklagan, men blev därmed motpart då ärendet gick vidare till Länsstyrelsen som gav den klagande rätt. I och med det har inte VB Padel längre något bygglov.

Ett helt felaktigt beslut anser VB Padels ordförande Roger Karlsson.

Vi var ganska säkra på att det här överklagandet skulle få avslag. Jag tycker det är ett galet beslut, särskilt med tanke på att ju är en idrottsplats.

Även Lena Ludvigsson Olafsen (S), ordförande i Smedjebackens miljö- och byggnämnd uttrycker besvikelse efter Länsstyrelsens beslut.

Bygglovet följer detaljplanen och det finns inga utformningskrav riktade i detaljplanen på det avsedda området där padelhallen skulle byggas. På området finns idag både plåt, tegel och träfasader.

VB Padel ska överklaga, något även miljö- och byggchefen Gunilla Skoog antyder att kommunen ska göra.

– Kommunen kommer att överklaga beslutet så långt det går. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078