23948sdkhjf

Handelsbanken: Kriget i Ukraina får träpriser att rusa

Det pågående kriget i Ukraina har kraftigt minskat Rysslands exportvolymer till Europa. Det skapar utbudsbrist och leder till en stark prisutveckling.

Allt fler konkurrerar om skogsråvaran. Samtidigt växer risken för brist på träråvara. Virkespriserna har höjts kraftigt de senaste två åren och den trenden verkar fortsätta. Det framgår av Handelsbankens senaste rapport om den svenska skogssektorn.

– Marknaden för sågade trävaror kommer sannolikt att stärkas under de kommande kvartalen, eftersom ryska exportvolymer till Europa minskar kraftigt. Däremot ser vi mer sansade prisnivåer in i nästa år, när vi räknar med att ett ökat utbud gradvis når marknaden, samtidigt som efterfrågan rimligen kommer att fortsätta utvecklas i cykliska mönster, säger Christian Kopfer vid Handelsbanken.

Många har en god kännedom om sin lokala virkesmarknad men faktum är att det är stora prisskillnader i landet med priser uppemot 50 procent högre i södra än norra Sverige.

– Vi bedömer att de relativt högre priserna i söder delvis har att göra med att köparsidan är mer fragmenterad jämfört med i resten av landet. Prisskillnaderna kan leda till en ökad export av virke från mellersta till södra landet men de ekonomiska incitamenten minskar i takt med stigande transportkostnader på grund av den kraftiga uppgången på drivmedelspriser, säger Ola Josefsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078