23948sdkhjf

Södra höjer för certifierad skogsråvara

Efterfrågan på certifierad skogsråvara fortsätter att vara stark. Därför höjer Södra nu ersättningen för certifierat virke och adderar samtidigt sortimentet grot till certifieringsersättningen.

Med skogsbrukscertifiering visar Södras medlemmar att de bedriver ett ansvarsfullt och hållbart familjeskogsbruk. Det finns två standarder för skogsbrukscertifiering och skogsägare kan vara certifierade enligt den ena eller båda dessa standarder.

Efterfrågan på certifierade produkter, av både massa och trävaror, fortsätter att vara stark från Södras kunder och bedöms hålla i sig över tid. Från och med i dag, den 20 maj, höjer därför Södra ersättningen för certifierad skogsråvara.

Det totala tillägget för dubbelcertifierad råvara höjs till 40 SEK per m3fub (fastkubikmeter under bark), vilket motsvarar en höjning om 33 procent. Därtill lägger Södra samtidigt till sortimentet grot i certifieringsersättningen. Grot avser de grenar och toppar som blir över vid avverkningar och kan användas för värme och energi.

– En stor andel av Södras medlemmar är i dag dubbelcertifierade och det är glädjande att det finns en stark efterfrågan på det hållbara skogsbrukets produkter på marknaden, säger Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog. Med denna höjning vill vi stärka familjeskogsbruket och motivera Södras medlemmar att fortsätta sitt arbete med att utveckla skogar där aktivt brukande kombineras med god miljöhänsyn och ett ambitiöst naturvårdsarbete.

Följande höjning av certifieringstillägget görs och gäller från och med den 20 maj 2022:

  • Certifieringstillägg för enkelcertifiering höjs till 20 kr/m3fub

  • Certifieringstillägg för dubbelcertifiering höjs till 40 kr/m3fub

  • Certifieringstillägg införs på grotflis med 7,5 kr/m3s (kubikmeter stjälpt mått) för enkelcertifierad och vid dubbelcertifiering betalas 15 kr/m3s

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063