23948sdkhjf

Tengbom vinner arkitektuppdrag

Konstruktion helt i trä.

Högst upp i slusstrappan vid Bergs slussar, Göta kanal, kommer ett nytt besökscenter att byggas. Konstruktionen kommer att bestå av tre byggnader, allt i trä, och ha utsikt över kanalen och dess omgivande landskap.

Uppdraget med att utforma besökscentret åt Linköpings kommun och AB Göta kanal, har getts till Tengbom, och konstruktionen beskrivs som ”en kombination av wow-känsla och lågmäldhet”.

Besökscentret hämtar inspiration från både naturlandskapet och de gamla gårdshusen i området. Mjuka kurvor från bygdens kullar låter byggnaderna omfamna gården. Men medan den traditionella svenska gården vänds inåt, till en stängd gårdsplan, låter kurvorna här istället byggnaderna öppna sig mot den omgivande utsikten, säger Antonio Minto på Tengbom, i en kommentar.

Besökscentret ska harmonisera med det kulturhistoriska byggnadsverket Göta kanal och kommer att locka såväl lokala som nationella och internationella besökare, säger Roger Altsäter, vd vid AB Göta kanalbolag.

Besökscentret byggs helt i trä, hämtat från närliggande områden.

Träkonstruktionen är inte bara en del av byggtraditionerna i området, det är också en del av de hållbara idéerna bakom byggnaderna. Trä kan skaffas i närheten, vilket ytterligare minskar koldioxidutsläppen. Konstruktionens lätthet gör det också möjligt att slippa gräva i kulturlandskapet, vilket minskar både utsläpp och åverkan på landskapet, säger Joao Pereira på Tengbom.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
WOODJOB
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
100-årig bygghandel får nya ägare
Trähusbyggare mot trenden - anställer tio efter stororder
Metsä Wood vill se mer lätta trämaterial
Remmers redo ta sig an Norden
Träcentrum på fördubblingsresa
100-årig bygghandel får nya ägare
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
Entreprenad
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093