23948sdkhjf

Skogsindustrierna gläds åt isbrytare

– Beskedet om finansieringen av nya isbrytare är mycket efterlängtat och glädjande, säger Karolina Boholm, talesperson för transport- och infrastrukturfrågor på Skogsindustrierna, i en kommentar till regeringens besked.

Den ”Nationella planen för infrastruktur för 2022–2033som presenterades i veckan är en konkretisering av regeringens infrastrukturproposition som antogs av riksdagen i juni 2021. Infrastrukturplanen omfattar en tidsperiod om 12 år.

Enligt regeringsbeslutet ska två nya isbrytare byggas med statlig finansiering om sammanlagt 3,44 miljarder via nationella planen, med möjlighet att kunna beställa en tredje isbrytare om behov finns längre fram.

De viktigaste infrastrukturfrågorna för skogsindustrin har varit underhåll, elektrifiering av transportsystemet och ny isbrytarflotta.

Regeringens beslut är viktigt för svensk industris långsiktiga utveckling, säger Karolina Boholm.  

För att den svenska industrin ska förbli stark och konkurrenskraftig i framtiden krävs att industrins behov av infrastruktur fortsatt prioriteras, menar Karolina Boholm:

Det ändrade säkerhetspolitiska läget innebär att planen behöver ett tydligare beredskapsfokus som siktar på att bygga ett robustare Sverige. Därför behövs fortsatta satsningar på underhåll av befintlig infrastruktur. Dåligt underhåll sänker tillförlitligheten och ökar risken för industrins leveranser samt påverkar industrins investeringsvilja. Den investeringsboom som sker inom industrin förutsätter att det finns väl fungerande infrastruktur och en långsiktig plan att åtgärda eftersläpande underhåll, och en sådan långsiktig plan saknas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063