23948sdkhjf

Träbygge ska göra Amsterdams hamn till cirkulär knutpunkt

Amsterdams hamn ska bli Europas viktigaste och cirkulära knutpunkt. Det hoppas inte minst Metsä Wood, då Nautiska samordningscentret som byggts i hamnen har konstruerats med LVL från deras produktion. 

Byggnaden, som fått BREAAM Excellent-certifiering och har ett lågt koldioxidavtryck kan nedmonteras och återuppbyggas igen.

– I hamnar ser man traditionellt många stål- och betongbyggnader, men Nautiska samordningscentret är ett utmärkt exempel på att det går att bygga med hållbara träkonstruktioner även i hamnar, vilket svenska hamnar borde inspireras av, säger Håkan Arnebrant, Business Development Manager på Metsä Wood Sverige.

Alla golv-, vägg- och takelement i Nautiska samordningscentret prefabricerades av Dupac, en belgisk tillverkare av träelement, och levererades till byggplatsen redo för montering. För golv- och takkonstruktionen användes 350 mm och 230 mm höga Kerto-Ripa element. I dessa prefabricerade element arbetar balkar med över- och underkantskivorna tillsammans  genom strukturellt limmade skarvar. De flesta golvelementen har en spännvidd på cirka 7,5 meter.

– Kerto LVL är en mycket materialeffektiv och hållbar produkt, säger Marc Cuyvers, vd på Dupac, som menar att användningen av LVL gör att man behöver mindre volym än med många andra trämaterial. 
Byggmaterialen som användes är demonterbara. Eftersom konstruktionen är byggd med  PEFC-certifierad Kerto LVL har byggnaden fått BREAAM Excellent-certifiering samtidigt som den har ett lågt koldioxidavtryck.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
WOODJOB
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
100-årig bygghandel får nya ägare
Trähusbyggare mot trenden - anställer tio efter stororder
Metsä Wood vill se mer lätta trämaterial
Remmers redo ta sig an Norden
Träcentrum på fördubblingsresa
100-årig bygghandel får nya ägare
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
Entreprenad
Transportnet

Sänd till en kollega

0.126