23948sdkhjf

Gemensam pakt för fuktsäkrare byggnader i trä

Flera aktörer inom byggindustrin startar ihop ett forsknings- och utvecklingsprojekt för hur hus och byggnader i trä ska projekteras, så att fuktrelaterade skador undviks.

Akademiska Hus, Trä- och möbelföretagen, TräCentrum Norr, Cementa och Polygon står för huvudfinansieringen i projektet som utförs vid och i samarbete mellan Lunds Tekniska Högskola och Polygon.

Deras lösning är att ta fram anvisningar för projekteringen.

Bristen på riktlinjer och vägledning för hur man ska göra riskerar att skapa en situation med ett ökat antal fuktskador och stora kostnader som följd, skriver de.

– Projektet är ett steg i att öka kvalitén och minska risken för fuktrelaterade skador inom byggsektorn, men också ett av många viktiga steg i branschens arbete för att ta ett större ansvar när byggreglerna omarbetas, säger Anders Rosenkilde, chef för teknisk utveckling på Trä- och Möbelföretagen.

Projektet startade under andra kvartalet 2022 och beräknas pågå under cirka fyra och ett halvt års tid. Rapportering sker löpande under projektets genomförande som huvudsakligen är indelat i nio delprojekt. Utöver huvudfinansiärerna stöttar och medverkar även NCC, Obos, Lindbäcks och Derome i projektet genom egentid och egeninsatser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109