23948sdkhjf

Bygger rekordhögt kontorshus av trä och begagnade vindkraftsblad

De första grävmaskinerna i Århus södra hamndistrikt har precis påbörjat bygget av den banbrytande byggnaden "Træ". Ett höghus med bärande konstruktioner, golv, tak och en fasad bestående av trä, återvunnet trä och andra hållbara material som kommer att skjuta i höjden.

Med 78 meter hög och 20 våningar blir det kommande kontorshuset landets högsta trähus.

– Træ blir en unik konstruktion, där vi försöker tänka om hela byggprocessen. Vi ska bygga ett höghus där vi ska försöka ersätta traditionella material som stål och betong med klimatvänliga alternativ som trä, säger Michael Bruhn, fastighetsdirektör på PFA, i ett pressmeddelande om höghuset.

Byggnaden blir totalt 14 850 kvadratmeter och är ritad av Lendager Arkitekter.

Træ kommer att kosta 371 miljoner danska kronor att bygga och planeras stå färdigt under andra halvåret 2024. Bygget har utvecklats i samarbete med Kilden och Hindby och Aarhus Kommun, som har stöttat bygget med 5 miljoner danska kronor från stadens klimatfond.

Använde vindkraftverksblad som solskydd
Utöver trä, som är det primära byggmaterialet, arbetas det med en rad andra innovativa återvunna material. Det gäller till exempelvis avfallstextilier, som återvinns till akustikabsorberande tak och väggskivor, samt att man arbetar med att tillhandahålla återanvända eller felproducerade fönster till fasaden.

Betong används i grund och trappkärnor för att säkerställa höghusets stabilitet. Där det är möjligt kommer dock en nyutvecklad, koldioxidreducerad typ av betong att användas.

Om "Trä"

Træ kommer att bestå av en hög byggnad på 78 meter (20 våningar) och två lägre byggnader på 27 meter (sju våningar).

Træ kommer att kosta 371 miljoner danska kronor att bygga.

Træ blir en fleranvändarkontorsbyggnad med butikslokaler, restauranger och andra stadslivsfunktioner på bottenvåningen

På tomten kring Træ ska ”adoptivträd” planteras, som befintliga träd som annars skulle vara fällor i närområdet. Adoptivträden rycks upp och planteras om, vilket förlänger trädens livslängd och den tid de tar upp.

Wood blir en del av The Union, som är PFA:s rikstäckande kontorscommunity för flera användare

Källa: PFA

På fasaden arbetar man med att kapa skrotade vindkraftverksblad och använda dem som solskydd. Vindkraftverksblad består av epoxi och glasfiber och hamnar vanligtvis på deponi vid slutet av sin livslängd. Men på det nya höghuset kommer de att hitta en ny användning i många år framöver.

– I Danmark finns det mer än 4 000 vindkraftverk på land och 500 till havs, som har en livslängd på cirka 20-25 år. I framtiden kan vi riskera att stå inför en avfallsutmaning född ur den gröna omställningen, som vi måste hantera på bästa möjliga sätt, säger Michael Bruhn och tillägger:

– I PFA vill vi bidra med lösningar och förutsatt att vingarna klarar de avslutande brandtesterna kommer vi att ge de begagnade vindkraftverken nytt liv som solskydd på Træ.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094