23948sdkhjf

30 tonåringar tar första stegen in i byggbranschen

Under två veckor i juni arbetar ungdomar i Göteborg, Malmö och Upplands Väsby med att bygga enklare odlingslådor och bänkar i trä som sedan ställs ut i respektive stad. 

Sommarlovsprojektet kallas Peab Plantskola och sker på initiativ av Peab i samarbete med beställare runt om i landet. Det är ett sätt att erbjuda ungdomarna en meningsfull sysselsättning och samtidigt visa upp vad samhällsbyggnadsbranschen har att erbjuda.

En målsättning är att minst 50 procent av ungdomarna ska vara tjejer. Hela byggbranschen står inför en utmaning i att rekrytera tjejer, inte minst till produktion. Genom att erbjuda sommarjobb för ungdomar som slutat grundskolan får de tidigt få en inblick i vad arbetet innebär vilket kan ge mersmak inför framtida skol- och yrkesval.

– Vi tycker det är viktigt att bidra med sommarjobb till ungdomar i staden. De får en inblick i byggbranschen, möjlighet att knyta kontakter och erfarenhet från arbetslivet. Samtidigt får vi chansen att visa upp vad ett arbete inom bygg innebär och förhoppningsvis locka fler unga till vår bransch, säger Mats Landin, arbetschef på Peab i Göteborg.   

Ungdomarna kommer husera i Peabskolans lokaler på de olika orterna. Arbetet leds av erfarna handledare från både Peabskolan och Peabs övriga byggverksamheter. Skolan utlovas utgöra en säker läromiljö och har alla hjälpmedel som kan tänkas behövas.

 Peabskolan möjliggör att vi kan erbjuda sommarjobb till minderåriga. Här arbetar de i en kontrollerad miljö och med proffsiga handledare, säger Olof Wedel, projektledare Peab Life och social hållbarhet.

Utöver Peab Plantskola som riktar sig till minderåriga anställer Peab cirka 160 sommarjobbare till olika verksamheter runt om i landet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065