23948sdkhjf

Allt fler städer väljer hållbart byggande i limträ

Intresset för limträ fortsätter att öka och det första halvåret 2022 har fått en flygande start där flera inspirerande träbyggnader tagits i bruk eller är under uppförande. 

Några av de aktuella projekten är Karlstads första flerbostadshus med trästomme, ett spektakulärt kontorshus i Mölndal, en central utbyggnad på Arlanda och en padelhall i Järvsö som uppfördes på rekordtid,.

– Det är glädjande att allt fler inser klimatnyttan men också affärsmöjligheterna med att bygga i limträ. Under de senaste 25 åren har den årliga användningen fyrdubblats, så det är inte en överdrift att påstå att framtiden byggs med limträ, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä. 

Martinsons Byggsystem AB har levererat den monteringsfärdiga limträstommen med fackverkstakstolar till en padelhall i trä som byggts i Järvsö.

Valet av trä har gett ett snabbt montage, hög bärighet och stor spännvidd. Bygget har gått rekordsnabbt med bara sex veckor från stomresning till premiärmatch. Hallens 1 100 kvadratmeter golvyta är fördelade på två dubbelbanor, en singelbana och Sveriges enda barnbana inomhus. 

En padelhall med limträstomme innebär lägre klimatpåverkan och att trä absorberar ljud gör att hallen varken behöver utrustas med ljuddämpande gardiner eller speciella mattor. 

– Det som sticker ut i det här projektet är fackverkskonstruktionen som ger en arkitektonisk tyngd och lyfter fram det hållbarhetsfokus som kännetecknar uppförandet av hallen på alla plan, säger Marcus Bolander, Brand Manager på Martinsons Byggsystem, i en kommentar.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079