23948sdkhjf

Stora Enso ska bygga mobilmaster i trä

Tillsammans med finska EcoTelligent vill Stora Enso utveckla telekommaster.

I stället för betong och stål är planen att bygga mobilmaster i LVL, laminerat fanervirke, och förnybara träelement i telekommasterna. Det står klart efter att Stora Enso och EcoTelligent ingått ett partnerskap om att minska beroendet av betong och stål i konstruktionerna.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Till skillnad från stål och betong är LVL relativt lätt att transportera och kan monteras i moduler på plats utan tung utrustning.

– Vi är stolta över att ingå ett partnerskap med EcoTelligent som, liksom vi, strävar efter att tänja på gränser och visa på de många möjligheterna med trä, säger Lars Völkel, vice vd och chef för området Wood Products på Stora Enso och fortsätter:

– Som en av de största sågade träproducenterna och privata skogsägare i världen spelar vi en viktig roll i den globala omvandlingen till en mer hållbar värld. Med detta partnerskap avser vi att utveckla en konkurrenskraftig och pålitlig leveranskedja för den växande marknaden för hållbara telekomtorn i trä.

Det finska företaget EcoTelligent grundades 2017 och utvecklar Engineered Wood Products, EWP, baserade telekommunikationsinfrastrukturer.

– Det finns tusentals telekommunikationstorn under uppbyggnad över hela världen just nu. Det blir allt viktigare att ta hänsyn till utsläppen inom denna sektor. Stora Ensos åtagande att ersätta fossilbaserade material med förnybara energikällor är en perfekt matchning för EcoTelligent, säger Gyöngyi Mátray, vd för EcoTelligent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11