23948sdkhjf

Södra höjer virkespriserna

Efterfrågan på massaved och bränsleved är fortsatt hög och drivs av behovet av pappersmassa globalt samt den ansträngda energisituationen i Europa. Därför höjer Södra virkespriserna som köps in från medlemmarna.

Priserna för massaved höjs med 30 kronor medan bränsleved höjs med 50 kronor. Grundpriset för prima barrmassaved blir därmed 465 kronor per fastkubikmeter och för prima björk- och aspmassaved landar grundpriset på 505 kronor.

– Under den senaste tiden har efterfrågan på energisortimentet varit mycket högre än normalt och vi ser ett fortsatt behov på barr- och lövmassaved i industrin. Genom att höja priserna ökar vi flödet till industrin från familjeskogsbruket i Götaland, säger Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog.

Följande prisjusteringar gäller från och med 7 oktober 2022:

Barrmassaved höjs med 30 kr/m³fub

Lövmassaved höjs med 30 kr/m³fub

Bränsleved höjs med 50 kr/m³fub och en marknadspremie på 50 kr/m³fub införs för lövbränsleved, mjuka trädslag.

Enligt Södra ska prishöjningen också stötta medlemmarnas aktiva skogsbruk med särskilt fokus på gallring.

– Vi bedömer att den höga efterfrågan på massaveden kommer bestå under längre tid, men är samtidigt medvetna om att det turbulenta omvärldsläget skapar volatila marknader – både i Sverige och Europa. Därför följer vi utvecklingen och den senaste tidens svängningar på marknaden mycket noggrant för att anpassa vår verksamhet, säger Olof Hansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125