23948sdkhjf

Hårdare marknad för renoveringar väntar

Nu spås marknaden hårdna för landets hantverkare till följd av skenande elpriser, inflation och höjda räntor.

Nu ses en allt mer avvaktande marknad när det kommer till stora renoveringar. Hushållen ställs inför en osäker framtid kring hur de påverkas av den stigande inflationen och höjda räntor, enligt marknadsplatsen Offerta.

Mest berörs husägare med äldre fastigheter som har höga kostnader för el och uppvärmning. Samtidigt är många bostadsrättsinnehavare avvaktande inför föreningens ekonomi där planerat underhåll kan tvinga föreningen att chockhöja avgifterna.

En avvaktande marknad för renoveringar påverkar inte bara byggbranschen i stort utan även småföretagare som främst hjälper privatpersoner. Om det 2021 var hantverkarnas marknad där konsumenten kunde få vänta länge på att få sina renoveringar utförda, är läget nu det omvända.

– Vi ser ett tydligt skifte i att allt fler företag besvarar våra uppdrag från konsumenter och att hantverkare generellt inte är lika uppbokade som under 2021. Det är konsumenternas marknad, då är det guldläge för den som vill jämföra företag, säger Anna Bergius, vd på Offerta.

För husägare är det framåt allt viktigare att renovera för att hålla fastigheten i ett bra skick och sänka sina kostnader, vilket speglar vill att renovera i stort. Att företagen har mindre att göra märks även på vilka typer av uppdrag som företagen svarar på.

– Man skulle kunna säga att marknadsplatsen är mer i balans än under 2021. Vi ser att företagen tar sig an fler och mindre uppdrag än tidigare och att konsumenterna får fler svar. Vi kommer antagligen se en mjukare hantverkarbransch som anpassar sig efter konsumentens behov, säger Anna Bergius.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125