23948sdkhjf

Inför Stora Trähus: Jessika Szyber vill skärpa byggplanering

Jessika Szyber medverkar vid Stora Trähus den 15 november. Vi har frågat henne vad hon tycker är viktigast att tänka på kring stora trähusprojekt.

"Hallå där, Jessika Szyber, Stora Enso. Du ska tala om effektivare byggprocess vid Stora Trähus i Stockholm den 15 november. Vad är det som behöver bli mer effektivt?"

Främst planeringsskedet. Under projekteringen bör arkitekten nyttja de hjälpmedel med konceptlösningar som finns, samt jobba med en iterativ process ihop med brand, konstruktör och akustiker tidigt för att bevaka sin design. För att skapa ett projekt med god kvalitet som håller tidplan och budget måste även entreprenören kunna ge sin input om de lösningar som föreskrivs är effektiva i produktionsskedet.

"Du har varit aktiv i arbetet kring träbyggande ganska länge nu. Hur tycker du att området utvecklas?"

Det är fler markanvisningar som är riktade mot trä, fler investerare som ser fördelarna, många utvecklare som väljer trä och fler entreprenörer som känner sig trygga att jobba med elementen. Stora Enso har gjort flertalet större investeringar med nya fabriker för våra Sylva byggelement av CLT och LVL, den senaste i Tjeckien öppnade i oktober för att möta marknadens behov. Vi driver på framväxten av förnybara bygglösningar genom produktutveckling och processtöd för att fler ska kunna bidra till en cirkulär och koldioxidsnål byggprocess.

"Om du får önska dig något av den nya regeringen eller alla nya politiker ute i landet, vad skulle det vara?"

Långsiktighet, en bostadspolitik och byggstrategi som står sig över mandatperioder. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094