23948sdkhjf

Spillvirke blev exklusiv klättervägg - trä ersatte plast

Spillvirke och reglar från byggnationen brukar skickas till återvinningscentralen, men fick nytt liv som klättervägg, bara ett par hundra meter från byggarbetsplatsen. 

Den sammanhållna bruksortskulturen bidrog till att återbruket i det här fallet kändes ganska naturligt, enligt Nicke Sundström som är medgrundare till The Tannery Club.

Han berättar om projektet:

– Vi började skissa på idéer, tog fram ritningar och diskuterade hållbarhetsperspektiv. Vi landade till slut i att bygga själva väggen av 45 millimeter träreglar, såsom ett stort Tetris. Massor av spillvirke slängs och varför inte använda detta att klä väggen med?

– Jag kontaktade bygg och rivningsfirmor samt deponier men allt var regelstyrt och det var inte bara att sladda in med en släpkärra och slänga på reglarna. Efter många återvändsgränder gav inlägg i Social Media resultat. Tipsen ledde oss till Skeppsvikens bygge av projektet 11:an i centrala Floda, där den välvilliga platsledningen hjälpte oss att lasta det virke vi behövde.

– De cirka 800 unika greppen på väggen, som normalt tillverkas i epoxi, snidades ut av trä och sten. På väggen sitter idag grepp av vildplommon, apel, bok alm, furu, valnöt, teak, ask, rötad björk, lind och sten från Öland.

Niclas Gren, platschef på Skeppsviken berättar om hur man jobbar med återbruk i projektet 11:an.

På 11:an använder vi till exempel gamla tamburdörrar från ett ombyggnadsprojekt i Hunnebostrand under byggtiden. Dörrarna får faktiskt uppleva sitt tredje bygge. Innan användes samma dörrar vid byggnation av ett flerbostadshus på Hisingen.

Att vi utöver detta kan förädla gammalt spillvirke och reglar från bygget bara ett par hundra meter härifrån är ju toppen. Genom att tänka ett steg längre och förvara spillvirke torrt kan man hålla det i brukbart skick. Det ger förutsättningar för materialet att användas till annat. Ibland behöver det inte vara så svårt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079