23948sdkhjf

Startar skola om påbyggnader i trä

Vinnova-projektet Timber on Top är färdigt och nu tar Trästad Sverige över.

Det står klart att Timber on Top lever vidare i en ny form. Första steget blir en digital kunskapsskola om förtätning genom påbyggnader i trä

Timber on Top blir ett projekt inom föreningen Trästad Sverige. Den digitala kunskapsskolan ska vägleda byggsektorns aktörer kring vad man behöver tänka på i samband med påbyggnadsprojekt i trä.

– Timber on Top är en möjlighet för byggherrar i hela Sverige att få fram fler attraktiva bostäder eller moderna kontorsytor genom att bygga nya våningsplan ovanpå befintliga fastigheter. Vår digitala kunskapsskola utgår från resultaten i Vinnova-projektet och ger vägledning genom hela byggprocessen. Vi vill skapa en levande plattform som kontinuerligt byggs på med ny kunskap och nya erfarenheter, säger Jessica Becker, verksamhetsledare Trästad Sverige.

Vinnova-projektet Timber on Top är färdigt och nu finns en summerande slutrapport med lärdomar om cirkulärt och  biobaserat byggande. I Vinnova-projektet studerades olika aspekter av påbyggnader för att främja nya tekniska lösningar, affärsmodeller, processtöd, ökad kunskap och samverkan. Totalt medverkade ett 50-tal aktörer från samtliga led i byggprocessen under ledning av forskare från Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet och RISE. Rapporten visar vilka möjligheter och positiva resultat som påbyggnader erbjuder kommuner och byggherrar. Den går igenom vad involverade aktörer bör ta hänsyn till under idéskede, designskede och byggskede. Läsarna får ta del av erfarenheter från genomförda påbyggnadsprojekt runt om i Sverige, såväl som nya rön och möjligheter.

– Att utveckla och förvalta befintliga byggnadsverk och förlänga dess livslängd, istället för att riva, är ett konkret sätt för kommuner och fastighetsägare att minska sin klimatpåverkan. Här finns en stor outnyttjad potential, säger Tomas Alsmarker, projektledare Timber on Top.

– Just nu är det stort fokus på en mer cirkulär användning av vårt befintliga byggnadsbestånd, både i Sverige och internationellt. I det arbetet kan Timber on Top och den sammanställda kunskapen om påbyggnationer vara ett viktigt verktyg, säger Susanne Rudenstam, chef Sveriges Träbyggnadskansli.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
WOODJOB
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hyggligt år för Bergs
Stålman ny chef på Setra Heby
White vinner tävling om Valsta-byggnad
Sågverk kan få dispens för byte av mätteknik
Innovativt företag får bli sin egen kund
Loggmaster ger svar på hur såglinjen mår
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
Entreprenad
Transportnet

Sänd till en kollega

0.141