23948sdkhjf

”Det är skillnad på byggare och byggare”

Myndigheter måste få utbyta mer information. Det kräver Byggföretagen som tror att det skulle minska arbetslivskriminaliteten i bygg- och anläggningsbranschen.

Bransch- och arbetsgivarsorganisationen Byggföretagen uppger i ett pressmeddelande att man välkomnar utredningsförslaget om ett utökat informationsutbyte mellan myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen, man går så långt att man uttryckligen ”kräver” utökat informationsutbyte mellan myndigheter.

Det är skillnad på byggare och byggare. Byggföretagen har under lång tid framfört behovet av en ny sekretesslagstiftning som möjliggör delgivande av relevant information, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Organisationen vill se digital tillgång till offentlig information och ökad samverkan med branschens befintliga system för effektivare leverantörskontroll och mer träffsäkra arbetsplatskontroller.

Kontroll och uppföljning inom bygg- och anläggningsbranschen sker i dag till stora delar digitalt via det branschägda ID06-systemet. Att koppla nödvändig information från myndigheter till ID06 skulle säkra valideringen. Detta möjliggör avstängning av enskilda ID06-kort och osunda företag kan nekas tillträde till byggarbetsplatser, säger Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen.

Byggföretagen anser också att utländska företag som är verksamma i Sverige bör synliggöras för uppgift om var företaget och dess anställda betalar skatter och avgifter.

Dessa åtgärder beaktas inte i utredningen - men är helt nödvändiga för att stärka kontrollen som görs i samband med upphandlingar, säger Claes Thunblad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109