23948sdkhjf

Träskyddspriset till naturum

Med valet av beständigt och hållbart trämaterial för fasader och utemiljöer vinner Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset – vinner Träskyddspriset 2022.

– Vi är mycket glada och stolta över att ha vunnit Träskyddspriset. Huset och dess utemiljöer är på många sätt verkligen en hållbar byggnation och fungerar som en oas för de som besöker oss under årets alla dagar, säger Jan Malmgren, vd för Naturum Vänerskärgården och Läckö slott.

Naturum invigdes år 2013 och har snart ett decennium som välbesökt kunskapscentrum bakom sig, men har stått sig över tid på ett enastående sätt trots en strid genomströmning av besökare och naturintresserade.

– Naturum Vänerskärgården är ett lysande exempel på hur träkunskap förenas med hög estetik. Arkitektur och funktion har kombinerats på ett eftersträvas sätt och kan fungera som en inspirationskälla, säger Fredrik Westin, vd i Svenska Träskyddsföreningen. Rätt val av trä ger lång livslängd och klarar högt slitage i form av många besökare. Genom valet av material och utformning kan man förvänta sig lång livslängd och resurseffektivt underhåll.

Juryns motivering:

”Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset tilldelas Träskyddspriset 2022 för en utmärkt och inspirerande byggnation och utemiljöer i beständigt trä. Den under flera år välbesökta platsen visar att god träteknisk kunskap går att förena med god arkitektur. Det noggranna valet av material visar att det går att skapa en hållbar miljö som står sig över tid. Naturum Vänerskärgården har utformats för att smälta väl in i naturmiljön vid Vänern, och är samtidigt ett utmärkt exempel på modern användning av beständigt trä i utemiljön. Byggnadens unika kvaliteter kring estetik, modernitet och hållbarhet utgör ett föredöme och ett efterföljansvärt exempel.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.235