23948sdkhjf

Gångbro i trä vann i Sundsvall

En svängd gångbro i limträ och glas med böljande plåttak blev det vinnande förslaget i utformningen av en gångbro mellan stationshuset och perrongerna på Sundsvalls centralstation.

Det vinnande förslaget, som fått namnet Portamento, är ett av sex förslag i arkitekttävlingen som Trafikverket arrangerat tillsammans med Sveriges Arkitekter. Juryn ser ett arkitektoniskt spännande förslag som har goda utvecklingsmöjligheter.

– Vi har gestaltat en bro med respekt för områdets betydelsefulla kulturmiljö. Vi ville skapa inte bara en praktisk koppling, utan också en trygg, hållbar och inkluderande övergång som ger tillbaka till platsen. Gångbrons materialitet och eleganta, vridna geometri bildar en särpräglad figur i det i övrigt strikta stationslandskapet och är samtidigt ett komplement till en alldeles unik plats.” säger Jesper Henriksen arkitekt och partner från Dissing+Weitling.

När bygghandlingarna är klara är tanken att upphandla en entreprenör år 2024, säger Anders Vilhelmsson, projektledare på Trafikverket och juryordförande för arkitekttävlingen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093