23948sdkhjf

Limträbyggnader allt fler och större

Det är gott om inspirerande limträprojekt frånde senasteåren. Samtidigt som försäljningen av lagerbalk har minskat på senare tid har leveranser till större byggprojekt ökat.

– Trä har blivit en del av varumärkesbyggandet och i dag vill många förknippas med träbyggnader, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på Svenskt Trä.

Magasin X i Uppsala är landets största kontorshus i trä. Stomsystemet är uppbyggd med limträpelare och limträbalkar samt KL-trä, korslimmat trä, i bjälklag, hisschakt och trappor. Limträpelarna står på varandra från botten och hela vägen upp genom byggnaden. De sju våningsplanen är sammankopplade med en skulptural hängande trappa där huvuddelen är tillverkad av KL-trä med invändiga balkar av limträ. I början av sommaren 2022 tilldelades byggnaden Uppsala kommuns arkitekturpris för god arkitektur och hållbara lösningar.

Martinsons Byggsystem AB har även levererat stomme och bjälklag i KL-trä och limträ till Kvarteret Korsningen som är Örebros första kontorshus helt byggt i trä. Byggnaden är Sveriges första färdigställda klimatneutrala kontorshus och certifieras enligt Sweden Green Building Councils nya certifiering NollCO2.

– Magasin X och Kvarteret Korsningen präglas av ett mycket tydligt hållbarhetstänk där trästommen i limträ och KL-trä har haft stor betydelse för att minska byggnadernas klimatavtryck. Fler och fler inser att en trästomme adderar ett värde till byggnaden, både för fastighetsägare och hyresgäster, säger Marcus Bolander, Brand Manager på Martinsons Byggsystem.

Cederhusen är beläget i Hagastaden i Stockholm och är ett av världens största trähusprojekt i innerstadsmiljö. Projektet består av fyra bostadshus på 10–13 våningar med stomme av KL-trä och limträ som utgör både väggar, schakt och bjälklag. Setra Trävaror AB har levererat stommen till de första två husen som i mars utsågs till ”Årets bygge 2022” i kategorin bostäder av tidningen Byggindustrin.

Med milsvid utsikt över området runt Siljan ligger naturum Dalarnas nya utsiktstorn som invigdes i juni. Den 32 meter höga konstruktionen består av ytterväggar i KL-trä som hålls ihop av hörnpelare i limträ från Setra Trävaror AB och deras närbelägna träindustricenter i Långshyttan. I mitten finns ett hisschakt och trapphus som bidrar till stabiliteten. Tornet är den första byggnaden i Sverige som certifierats av FSC, Forest Stewardship Council®.

– Valet av närproducerat trä från Långshyttan har bidragit till att projektens totala klimat- och miljöpåverkan har kunnat reduceras kraftigt, säger Daniel Edman, försäljningschef limträ på Setra Trävaror AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079