23948sdkhjf

White vinner tävling om Valsta-byggnad

Med en inbjudande och uttrycksfull byggnad och ett stort fokus på delaktighet och trygghet blir White både juryns och Sigtunabornas val.

Kommunen hade utlyst en tävling om ett nytt kultur- och aktivitetscenter i stadsdelen Valsta. 

Uppgiften var att rita en profilbyggnad med högkvalitativ arkitektur som ska välkomna alla till ett tryggt och hållbart Valsta. Kultur- och aktivitetscentret ska innehålla bland annat bibliotek, café, scen och plats för möten och aktiviteter. Platsen ligger precis intill Valsta centrum, på en yta där det idag finns en naturlig bergknalle, en stor parkering och ett stort öppet torg.

– Vi är glada och stolta över att Sigtuna kommun har valt att gå vidare med vårt förslag. Vi vill skapa en byggnad som är varm, inbjudande och lekfull, och som i samspel med torget välkomnar alla till ett inspirerande sammanhang fyllt av möten, kulturverksamhet och aktiviteter, säger Nina Wittlöv Löfving, ansvarig arkitekt på White.

 Förslaget bevarar naturen samt skapar ett överblickbart torg genom att placera byggnaden i ett läge vid gångstråket mot Valsta köpcentrum.

Byggnaden har en faluröd träfasad, mjuka former och stora glaspartier. Förhoppningen är att byggnaden också får en stomme i trä, vilket ger de bästa förutsättningarna för att minimera dess klimatpåverkan. 

Vinnaren har utsetts av en jury men alla förslag har varit utställda för att ge allmänheten en chans att rösta på sin favorit. Whites förslag fick flest röster och vann även den professionella juryns utvärdering. Nu inleds kommunens arbete med att ta fram en detaljplan. Går allt enligt beräkningarna, kan uppförandet av kultur- och aktivitetscentret påbörjas i slutet av 2024 och stå klart i början av 2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.877