23948sdkhjf

Träflugan till Tomas Nord– eller Göteborg?

Priset Träflugan delas ut av Martinsons till en person, arbetsgrupp eller ett initiativ som har bidragit till att utveckla hållbart byggande i trä under året. Nu har juryn valt ut tre finalister till Träflugan 2022: Tomas Nord (RISE), Göteborgs stad och Byggdialog AB.

Motiveringarna för de nominerade lyder:

Tomas Nord, RISE
”Tomas Nord är senior forskare på enheten för träbyggande på forskningsinstitutet RISE och en av landets ledande träforskare. Genom åren har han haft en viktig roll i flera projekt som har tagit träbyggandet framåt, alltifrån Timber on Top till Wood2New. Han ledde även arbetet med den SWOT-analys vid Linköpings universitet som 2022 fastslog att limträ var mer fördelaktigt än stål och betong gällande 11 av 14 undersökta faktorer.”

Göteborgs stad
”Göteborg har länge varit en av de platser i Sverige som visar på mest ambitioner och visioner när det kommer till att verkligen vilja och våga satsa på träbyggande. Det har resulterat i en lång rad imponerande och nytänkande konstruktioner i trä. Dessutom är Chalmers en av landets ledande institutioner inom träforskning och med ’Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande’ finns det en tydlig färdplan mot en fossilfri bygg- och anläggningssektor.”

Byggdialog AB
”Byggdialog har som mål att skapa en effektivare och mer hållbar byggprocess för planeten, samhället och ekonomiskt. Med den inställningen som grund har de blivit en modig och kompetent möjliggörare för träbyggandets utveckling på den svenska byggmarknaden. Dessutom är Byggdialog Sverigeledande entreprenörer inom partnering, där ett transparent arbetssätt har bidragit till att förverkliga en lång rad offentliga beställares projekt inom bland annat skolor och förskolor.”

Priset består av en Träfluga samt en donation på 10 000 kronor i vinnarens namn till anhörighuset Hjältarnas Hus i Umeå, ett tillfälligt boende för familjer med barn som drabbats av svår sjukdom och som behöver behandling på Norrlands Universitetssjukhus.

Vinnaren offentliggörs i slutet av februari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297