23948sdkhjf

Limträ framhålls under EU-värdskapet

Limträ intar en central roll i den utställning som Skogsindustrierna står värd för i entrén till konferenscentret Scandinavian XPO i Arlandastad utanför Stockholm. Här hålls majoriteten av de runt 150 mötena under det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd våren 2023.

Det första som möter EU-politikerna vid konferenscentret är en jättelik installation i limträ som byggts utanför entrén. Här sträcker sig 14 limträbalkar, sammanfogade två och två, mot skyn och ramar in ett bildspel som visar norrskenet, skogen och fjällvärldens oändliga vidder. Inne i entrén tar Skogsindustriernas utställning vid för att berätta om den svenska skogsnäringens centrala roll i den gröna omställningen.

Merparten av montrarna i utställningen är byggda av limträ från våra svenska limträtillverkare och lyfter fram nya användningsområden för skogsråvaran. I en monter visas en modell av Sara Kulturhus i Skellefteå. Som ett av världens högsta trähus utgör byggnaden ett bra exempel på den senaste tidens storskaliga träbyggande med hjälp av limträ och korslimmat trä, KL-trä. I en annan får besökarna titta närmare på 3D-printade möbler av barkborreskadat trä, designade av Simon Mattisson som är en av årets stipendiater i Ung Svensk Form. Det är Sveriges största designtävling för unga formgivare där branschorganisationen Svenskt Trä är samarbetspartner och stipendiegivare.

Utställningen är framtagen av företaget Brandworks, i nära samarbete med industridesignern Simon Gate. Montrarna kännetecknas av skulpturala former i limträ och korslimmat trä, KL-trä som öppnar ögonen för hur materialen kan användas i både stort och smått.

– I arbetet med montrarna har vi velat visa upp ingenjörskapet och teknologin bakom limträ och fokuserat på tvärsnittet i alla dess former. Vi har gjort konstruktionen och strukturen tillgänglig så att besökarna ska få möjlighet att komma nära och uppleva storheten i materialet, säger Simon Gate.

Montrarnas böljande kubbgolv är tillverkat av 1 500 meter limträpelare som sågats upp i olika längder och sedan fogats samman. I utställningen finns också gigantiska skärmar av korslimmat trä, KL-trä som integrerats med modern LED-teknik. Små LED-paneler har pusslats ihop till stora skärmar som effektfullt sveper över hörnen och visar bilder och filmer.

– Limträ är ett starkt och solitt material som är väldigt tacksamt att arbeta med i utställningssammanhang, inte minst eftersom resultatet blir så vackert. Det är ett levande material som bidrar till en varm och trivsam känsla i utställningen, säger Wilhelm Broman, projektledare på Brandworks som är en helhetsleverantör inom mässor, event och varumärkesbyggande inredningsproduktion.

Utställningen i entrén är byggd för att kunna återanvändas i andra sammanhang efter ordförandeskapets slut, medan installationen utanför entrén till Scandinavian XPO förhoppningsvis kommer att bli permanent.

– Det är roligt att vi får möjlighet att visa upp limträ på ett nytt sätt i samband med det svenska ordförandeskapet i EU. Utöver att lyfta fram skogsnäringens roll i den gröna omställningen hoppas jag att utställningen inspirerar EU-politikerna till att se möjligheterna med trä i allmänhet och limträ i synnerhet, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063