23948sdkhjf

Limträ framhålls under EU-värdskapet

Limträ intar en central roll i den utställning som Skogsindustrierna står värd för i entrén till konferenscentret Scandinavian XPO i Arlandastad utanför Stockholm. Här hålls majoriteten av de runt 150 mötena under det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd våren 2023.

Det första som möter EU-politikerna vid konferenscentret är en jättelik installation i limträ som byggts utanför entrén. Här sträcker sig 14 limträbalkar, sammanfogade två och två, mot skyn och ramar in ett bildspel som visar norrskenet, skogen och fjällvärldens oändliga vidder. Inne i entrén tar Skogsindustriernas utställning vid för att berätta om den svenska skogsnäringens centrala roll i den gröna omställningen.

Merparten av montrarna i utställningen är byggda av limträ från våra svenska limträtillverkare och lyfter fram nya användningsområden för skogsråvaran. I en monter visas en modell av Sara Kulturhus i Skellefteå. Som ett av världens högsta trähus utgör byggnaden ett bra exempel på den senaste tidens storskaliga träbyggande med hjälp av limträ och korslimmat trä, KL-trä. I en annan får besökarna titta närmare på 3D-printade möbler av barkborreskadat trä, designade av Simon Mattisson som är en av årets stipendiater i Ung Svensk Form. Det är Sveriges största designtävling för unga formgivare där branschorganisationen Svenskt Trä är samarbetspartner och stipendiegivare.

Utställningen är framtagen av företaget Brandworks, i nära samarbete med industridesignern Simon Gate. Montrarna kännetecknas av skulpturala former i limträ och korslimmat trä, KL-trä som öppnar ögonen för hur materialen kan användas i både stort och smått.

– I arbetet med montrarna har vi velat visa upp ingenjörskapet och teknologin bakom limträ och fokuserat på tvärsnittet i alla dess former. Vi har gjort konstruktionen och strukturen tillgänglig så att besökarna ska få möjlighet att komma nära och uppleva storheten i materialet, säger Simon Gate.

Montrarnas böljande kubbgolv är tillverkat av 1 500 meter limträpelare som sågats upp i olika längder och sedan fogats samman. I utställningen finns också gigantiska skärmar av korslimmat trä, KL-trä som integrerats med modern LED-teknik. Små LED-paneler har pusslats ihop till stora skärmar som effektfullt sveper över hörnen och visar bilder och filmer.

– Limträ är ett starkt och solitt material som är väldigt tacksamt att arbeta med i utställningssammanhang, inte minst eftersom resultatet blir så vackert. Det är ett levande material som bidrar till en varm och trivsam känsla i utställningen, säger Wilhelm Broman, projektledare på Brandworks som är en helhetsleverantör inom mässor, event och varumärkesbyggande inredningsproduktion.

Utställningen i entrén är byggd för att kunna återanvändas i andra sammanhang efter ordförandeskapets slut, medan installationen utanför entrén till Scandinavian XPO förhoppningsvis kommer att bli permanent.

– Det är roligt att vi får möjlighet att visa upp limträ på ett nytt sätt i samband med det svenska ordförandeskapet i EU. Utöver att lyfta fram skogsnäringens roll i den gröna omställningen hoppas jag att utställningen inspirerar EU-politikerna till att se möjligheterna med trä i allmänhet och limträ i synnerhet, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
WOODJOB
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Remmers redo ta sig an Norden
Träcentrum på fördubblingsresa
100-årig bygghandel får nya ägare
Digiwood anställer
Södras nya KL-fabrik invigd
Kåge sågverk får ökad kapacitet
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
Entreprenad
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093