23948sdkhjf

Skogsdata ska göra mer nytta

Data som samlas in från skogs- och lantbruket ska bli bättre använda och till större nytta. Det är fokus för forskningsprojektet EnTrust, med Linnéuniversitetet och Södra som svenska huvudpartner och en budget på nästan 30 miljoner kronor.

Hela 16 universitet och företag från fem europeiska länder, däribland Linnéuniversitetet och Södra, samarbetar i ett nytt, stort projekt vid namn EnTrust. Fokus i projektet är hur data från skogs- och lantbruk kan göras tillgängliga, regleras och nyttiggöras, och hur förtjänsterna av detta kan delas på ett rättvist sätt mellan skogsbrukare, samhälle och företag. Samtidigt kommer projektet att gynna biologisk mångfald.

– Det samlas in stora mängder data inom skogsbranschen, i hela kedjan från skogsproduktion via sågverk till eftermarknad. Vi vill att denna data ska komma till användning och även att skogsbrukare på så vis ska kunna bredda sin verksamhet, säger Arianit Kurti, docent vid Linnéuniversitetet och ledare för den svenska delen av projektet.

Elva doktorander

En stor och viktig bit av EnTrust är de elva doktorander som ska anställas. Deras forskning kommer att ske i skärningspunkterna mellan datavetenskap, informationssystem och samhällsvetenskap.

– Målet är att de ska utbildas till framtidens data executives, som fokuserar på analys och tillgänglighet av data, med kreativitet och innovativa tankesätt som självklara kännetecken, berättar Arianit Kurti.

Två av doktoranderna kommer att hamna i Småland: en vid Linnéuniversitetet och den andra hos Södra. Doktoranden som anställs på Södra ska arbeta med att utveckla affärsmodeller för användningen av data från skogsbruket utifrån ett samhälls- och hållbarhetsperspektiv.

Universitetets doktorand ska utveckla ett protokoll för bedömning av immateriella tillgångar. Detta ska ge lantbrukare och skogsägare möjlighet att använda data för att mäta och driva på prestanda mot EU:s så kallade gröna giv; att bli världens första klimatneutrala region.

Utforma och testa datadrivna affärsmodeller

På Södra ser man fram emot samarbetet i EnTrust och det arbete företagets industridoktorand ska utföra.

– Vårt mål är att ha skogsindustrins bästa IT-lösningar och digitala erbjudanden. Tillsammans med industridoktoranden vill vi kunna utforma och testa datadriva affärsmodeller, säger Torbjörn Karlsson, Head of Digital på Södra IT.

– Vi ser projektet som ytterligare ett sätt att öka värdet på våra medlemmars skogsgårdar, samt öka vår egen digitala mognad kopplat till de globala målen för hållbar utveckling. Det är en stor möjlighet för Södra att kunna göra det tillsammans med Linnéuniversitetet och nätverket i EnTrust.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093