23948sdkhjf

Göteborg och Gällivare kan vinna Träpriset

Nodi i Nya Hovås i Göteborg och Kunskapshuset i Gällivare är två kandidater som kan vinna 2024 års upplaga av Träpriset.

– Kunskapshuset och kontorshuset Nodi är två exempel på större träbyggnader som tjänar samhällets behov av skolor och näringsliv, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset vid Svenskt Trä. De spelar även viktiga roller i sina stadsrum, men på lite olika sätt; Kunskapshuset i Gällivare utgör en pigg symbol för framtidstro i en stad under omvandling och Nodis sofistikerade träfasad balanserar den splitternya stadsdelen med en känsla av förankring och arv.

Juryns motiveringar

Nodi:
Byggnaden är en uppvisning i hur en rationell och flexibel kontorsbyggnad kan vara både robust och elegant. Den synliga trästommen tillsammans med våningarnas utkragningar skapar karaktär och ger platsen identitet. Byggnadens karaktäristiska silhuett tecknar sig redan på avstånd. Den högresta bottenvåningen bjuder in besökaren och bidrar till att skapa en levande plats. Interiört är materialval och färgskala begränsad för att inte ta fokus från helheten. Placeringen av installationer är väl genomtänkt och de får den underordnande plats de ska ha i en interiör. Ett extra plus för det snygga skyltsystemet.

Kunskapshuset:
Som ett vänligt sinnat djur med en hud av blodröda träfjäll sveper Kunskapshuset i Gällivare sig om och runt besökaren, staden och landskapet. Kunskapshuset har landat på en före detta parkeringsplats, kilat in sig bakom stadens tegelröda museum, mellan köpcentret och kyrkan, med rådhuset i ryggen – en svår tomt som den djärvt organiska byggnaden vänder till sin fördel. Resultatet är ett modernt kulturlandskap som står förankrad i nutid och dåtid skapat i bred samverkan. En kommunal investering i kunskap och trä när två orter ska bli en!

Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126