23948sdkhjf

Träindustrin växer i Vietnam

Stort intresse för svenskt barrträ

Den svenska sågverksindustrin ser en stor potential för svenskt barrträ som en resurs för den snabbt växande vietnamesiska träbearbetande industrin.

Branschorganisationen Svenskt Trä deltog i mässan Vietnam Wood i Ho Chi Minh City tillsammans med nio svenska sågverksföretag. Svenskt Trä arrangerade också ett seminarium tillsammans med tre vietnamesiska medlemsorganisationer för landets trä- och möbelindustri. Dessa organisationer samt de vietnamesiska mässbesökarna bekräftade intresset för svenskt barrträ i Vietnam.

Vietnam är ett snabbväxande möbelexporterande land med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 15 procent sedan 2009. Vietnam rankas för närvarande som det femte största exportlandet i världen, det andra största i Asien och det största i Sydostasien. Exporten går främst till USA (39 procent), Kina (15), Japan (14) och EU (14). Exporten från Vietnam uppskattades till motsvarande cirka 58 miljarder kronor under 2016, 67 miljarder i år och den förväntas öka till över 80 miljarder kronor år 2020. Den snabba tillväxten och den ökande tillverkningen av möbler leder till en ökad efterfrågan på en högkvalitativ och hållbar träråvara som följer internationella regler för uthålligt skogsbruk. 2016 importerade Vietnam trä för motsvarande över 14 miljarder kronor för att täcka industrins behov.

- Vietnams möbelindustri växer, vilket resulterar i en ökande efterfrågan på råmaterial. Sverige med sin barrskog och sitt uthålliga skogsbruk kommer att bli en potentiell källa för ett tillskott av råmaterial till Vietnam. Värdet på Vietnams import ökar för närvarande och har inte nått sin fulla potential, säger Huynh Van Hanh, vice president för organisationen Vietnamese Handicraft and Wood Industry Association (HAWA), som var en av talarna på Svenskt Träs seminarium vid Vietnam Wood.

- Jag är mycket imponerad över Vietnams snabbväxande träbearbetningsindustri och jag tror att det finns en stor potential för svenska leverantörer av sågade trävaror att tillhandahålla högkvalitativa och hållbara material till de vietnamesiska tillverkarna, säger Pereric Högberg, Sveriges ambassadör i Vietnam och huvudtalare på Svenskt Träs seminarium.

Mässan Vietnam Wood hölls den 18 till den 21 oktober 2017. Följande nio svenska sågverksföretag var representerade i Svenskt Träs monter: Holmen Timber, Martinsons, Moelven, Norra Timber, Norrskog Wood Products, SCA Timber, Setra Group, Siljan Timber och Södra.

Svenskt Träs seminarium hölls den 19 oktober och genomfördes i samarbete med tre vietnamesiska medlemsorganisationer: Handicraft and Wood Industry Association (HAWA), Binh Duong Furniture Association (BIFA) och Forest Product Association of Binh Dinh (FPA). Ämnen som togs upp på seminariet var bland annat tekniska egenskaper hos svenskt barrträ och exempel på hur svenskt barrträ används inom modern design och arkitektur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063