23948sdkhjf

Träbygge i läger fick Erskine Award

Socialt centrum för flyktingar

En träbyggnad för social samvaro och med plats även för stilla eftertanke fick i dag Erskin Award, ett prestigefyllt pris som bara delas ut vart tredje år. För första gången gick priset till ett projekt i Europa, då en byggnad i flyktinglägret i tyska Mannheim.

 Flyktinglägret är inrymt i en tidigare amerikansk flygbas, och det finns relativt gott om plats för dess nuvarande invånare för att äta och sova. Men myndigheterna i Mannheim, en stad med lång tradition av flyktingmottagning, insåg att flyktingarna för att må bättre även behövde platser där de kan träffas, spela musik eller teater, eller ha möjlighet att sitta i en lugn och vacker miljö för att tänka.

Arkitektstudenter från universitetet i Kaiserslautern ritade och byggde huset i samarbete med flyktingar och lokala byggföretag. Staden, akademin, organisationer, civilsamhället och näringslivet har stöttat.

Eftersom mycket att montaget utfördes med muskelkraft var det en fördel att materialet var trä, samtidigt som byggnaden blev mycket vacker. De medverkande arkitekterna menade vid prisutdelningen att de lärde sig mycket om tekniken i träbyggandet, samtidigt som det nära samarbetet med flyktingarna själva var en positiv och lärorik erfarenhet.

Priset delades ut av Drottning Silvia, som har rötter i regionen där Mannheim ligger, i samband med Arkitekturgalan i Cirkus i Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08