23948sdkhjf

Den svenska hyveln avtäckt

Stort intresse vid WPMs premiärvisning

Nu finns den och har visats för kunder, den svenskbyggda hyveln från nya producenten WPM, Wood Processing Machinery.

Många representanter för träindustrin var på plats när hyveln presenterades i Halmstad av Tomas Hall, Mikael Persson från Varberg Timber och deras medarbetare i projektet.

Den nya hyveln är byggd för att producera med minimala avbrott. Maskinen är öppet byggd för att det ska gå fort och lätt att ändra inställningar eller underhålla, och man har använt standardkomponenter för att underlätta reparationer. Hyveln är tekniskt uppdelad i sektioner som har egna elskåp och som kan felsökas via separata skärmbilder. Allt för att göra felsökning så snabb som möjligt.

Maskinen är samtidigt konstruerad med målet att vara gedigen och stabil för att ge minimalt slitage.

– Vi har också använt så få olika delar som möjligt, säger Tomas Hall. Det gör att man ofta kan åtgärda ett problem genom att flytta en komponent från en annan position i maskinen till en annan, och anpassa produktionen till detta medan man hämtar en reservdel.

Varberg Timber, som alltså är en av delägarna i WPM, blir den första användaren av den nya produkten. I kö står sedan två svenska och ett estniskt företag.

– Det nära samarbetet med användarna är en stor fördel för utvecklingen av den nya hyveln, konstaterar Tomas Hall. Intresset för en tillverkare på hemmaplan har varit stort, och vi har fått mycket input från träindustriföretag i Sverige med omnejd.

 

Mer om hyveln i kommande nummer av NTT

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141