23948sdkhjf

Träindustrin expanderar

Många behöver anställa

Trä- och möbelindustrin är inne i ett expansivt skede. Intresset för svensk design är stort och exporten ökar. Internationellt utmärker sig Sverige genom att ha en stor del av produktionen kvar i landet. Det ökade byggandet har samtidigt lett till stor efterfrågan på trähus och inredningar. Många företag ser ett betydande behov av att öka personalstyrkan, och fyra av tio uppger att bristen på anställningsbara personer hindrar dem från att öka sin produktion.

Denna vecka pågår årets största branschhändelse för den svenska och skandinaviska möbelindustrin, Stockholm Furniture & Light Fair. Samtidigt visar en ny rapport från Trä- och Möbelföretagen, TMF, att såväl möbel- och småhusföretagen som de företag som tillverkar golv, trappor, fönster, kök och annan inredning, är på jakt efter ett stort antal nya medarbetare.

En undersökning som Prognoscentret gjort på uppdrag av TMF visar att trä- och möbelindustrins totala rekryteringsbehov beräknas uppgå till närmare 8 400 personer fram till år 2022. Majoriteten av dessa handlar om nya tjänster.

I undersökningen uppger företagen ”utökad verksamhet” som den främsta anledningen till att man behöver rekrytera. Fler företag än tidigare år ser behov av att anställa fler med högre teknisk utbildning. Ökad digitalisering och en mer krävande marknad, samtidigt som många erfarna medarbetare går i pension, ställer krav på nya kompetenser. Det gör att behovet av personer med eftergymnasial utbildning ökar.

– Trots att det handlar om attraktiva jobb på innovativa företag med etablerade varumärken, har många av företagen svårt att rekrytera eftersom det är brist på personer med rätt utbildning. Kommuner, yrkeshögskola och högskola, alla behöver tänka nytt för att erbjuda fler och rätt utbildningar, till exempel skapa nya kombinationer av utbildningar, nya samarbeten och bättre utnyttja de möjligheter som redan finns, som till exempel Teknikcollege, säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.121