23948sdkhjf

Färre småhus 2018

Amorteringskrav bakom sänkt prognos

Prognosen för påbörjade småhus sänks från 13 500 till 12 500 för 2018. Det visar årets första Trähusbarometer, som innehåller statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Nya amorteringskrav bekymrar såväl producenter för småhus som flerbostadshus och de finansiella restriktionerna påverkar framtiden.
Finansinspektionens skärpta krav på amortering utgör ett uppenbart hot mot nyproduktionen och sänkningen av prognosen tillskriver vi de skärpta finansiella förutsättningarna. Ingen vill se att byggandet äventyras när det finns efterfrågan, säger David Johnsson, vd på TMF.

Trähusbarometern innehåller den senaste statistiken och prognos för det industriella byggandet i Sverige. Prognosen för påbörjade småhus baseras på statistik från SCB och på den allmänna orderingången i branschen, och sänks nu från 13 500 till 12 500 för 2018.

– Orsaken till en sänkt prognos beror på skärpta finansiella krav för bostadsköpare som begränsar möjligheten för många att bygga och bo i eget hus. Nyproduktionen måste alltid gynnas för att skapa en fungerande bostadsmarknad. Men även brist på detaljplanerad mark för småhus och trögheter i bygglovsadministrationen har bidragit till en dämpad prognos, säger David Johnsson.

Flerbostadshus - Prognosen för antalet lägenheter i flerbostadshus med stomme av trä visar att totalt 3 798 lägenheter kommer att levereras under januari-december 2018.
3 797 lägenheter levererades under 2017, en ökning med 29 procent jämfört med 2016. Siffrorna är dock inte helt jämförbara eftersom antalet rapporterande företag ökat under perioden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11