23948sdkhjf

Sverige och Finland ska lära av varandra

Miljonprojekt för framtidens sågverk

Forskningsprojektet Sågverk 4.0 har fått ett stöd på 5, 2 miljoner kronor från Vinnova för ett gemensamt forskningsprojekt med Finland. I Sverige är det LTU som är koordinator för Sågverk 4.0, som har underrubriken ”Anpassad flexibel sågverksproduktion genom integrerade, datadrivna modeller och beslut.” Projektet ska löpa september 2018 - mars 2021.

Det är det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation som tillsammans med Business Finland, Clic Innovation och Vinnova har genomfört en gemensam utlysning för Sverige och Finland, två länder som är långt framme inom bioekonomi. Nu har fyra projekt beviljats medel, och tre av dessa sker i samverkan mellan länderna. Projekten ska utveckla nyckelteknologier för bland annat material från bioråvara.

Det är glädjande att vi nu främjar en ökad forsknings- och utvecklingssamverkan mellan länderna med starka projekt som också visar på den stora potentialen och bredden inom den biobaserade utvecklingen, säger Anna Wiberg, programchef för BioInnovation.

Samarbetet mellan de starka bioekonomiländerna Finland och Sverige är viktigt och vi har nu bra möjligheter att också i framtiden fortsätta samarbetet kring nya biobaserade och cirkulära innovationer, säger Tuula Savola, Bioeconomy Program Manager, Business Finland.

Det blir spännande att följa dessa projekt. Sverige och Finland kan lära av varandra och tillsammans bidra till omställningen till en biobaserad ekonomi, säger Anders Holmgren, utlysningsansvarig, Vinnova.

Jag hoppas att detta bara är början till ett långvarigt framtida samarbete inom ett både viktigt och inspirerande område, säger Christine Hagström-Näsi, Senior Advisor, CLIC Innovation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078