23948sdkhjf

Stark utveckling för möbelexport

Både produktion och export växer

Sverige står stark som internationell möbelnation och den svenska möbelproduktionen samt exporten har ökat kontinuerligt de senaste fem åren. Totalt beräknas produktionen till 24 miljarder kronor för 2018, vilket är 10,6 procent högre än 2014. Det visar ny statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF, som presenteras i samband med Stockholm Furniture & Light Fair som startar i morgon.

Även exporten visar upp starka siffror - under 2018 beräknas den till 17,4 miljarder kronor, vilket är 16,8 procent högre än under 2014.

– Det är oerhört glädjande att den positiva trenden i svensk möbelproduktion håller i sig, och att det fortsatt är en viktig inhemsk industri med stor del av produktionen i egna landet Att man i kombination med det även ligger i framkant när det gäller hållbarhet och att svensk design i allt högre grad efterfrågas i både Europa och på marknader längre bort, gör att vi har en position som vi är väldigt måna om att fortsätta stärka, säger Linda Löf, projektledare för branschutveckling möbler på TMF.

– Under Stockholm Furniture & Light Fair välkomnar vi tusentals besökare, både nationella och internationella, att ta del av det allra senaste inom skandinavisk design.

Intresset för möbler och inredning syns även genom att svenskar köper allt mer möbler. Butikshandeln, som totalt är på 38 miljarder kronor, har ökat med 1,6 procent jämfört med 2017 och med drygt 26 procent om man går fem år bakåt. (Källa: SCB/HUI)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078