23948sdkhjf

Limträbranschen fortsätter öka

Enligt branschorganisationen Svenskt Trä ökade den totala försäljningen av limträbalk och limträpelare med cirka fem procent under första halvåret i år, jämfört med 2018.

Detta ska, enligt Svenskt Trä, ses i relation till att bostadsbyggandet fortsätter att minska och förklarar att prognosen visar att påbörjandet av nya bostäder förväntas minska med 21 procent under 2019, jämfört med förra året.

Med fem procent

Det är både projektbalk som ökar med fem procent, som levereras direkt till byggentreprenörer, och lagerbalk, som säljs via bygghandeln, som ökar. För lagerbalk är ökningen cirka fyra procent, vilket också speglas av att byggmaterialhandlarna gör ett starkt första halvår.

Läs också: HELGLÄSNING: "Att bygga med limträ har aldrig varit enklare"

− Genom bygghandeln ökar limträets tillgänglighet, inte minst genom limträtillverkarnas effektiva distributionssystem som innebär att de levererar ut till handeln på 2-3 dagar. I grund och botten finns också ett ökat intresse för hållbart byggande i trä, inte minst hos den unga generationen, säger Johan Fröbel, chef teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä, i ett pressmeddelande.

Mängd träprojekt
En undersökning som Svenskt Trä genomfört visar att limträtillverkarnas utveckling av rationella koncept- och systemlösningar är en annan orsak till ökningen. 1 000 personer i byggbranschen deltog i undersökningen från 2018 och svarade på frågor om material och byggnation. På frågan om koncept- och systemlösningar gör det mer intressant att arbeta med limträ, svarar 75 procent ja. En liknande undersökningen genomfördes 2015 och då var motsvarande siffra 41 procent.

Läs också: Träprisgalan blir digital

− Koncept- och systemlösningar har funnits på marknaden under en längre tid och har använts i en mängd träprojekt. Ökningen pekar nu på att byggbranschen börjat ta till sig de positiva effekter vad gäller tid, kvalitet, ekonomi och klimat som de här lösningarna skapar, säger Johan Fröbel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096