23948sdkhjf

Nu uppgraderas virkesmätningen i hela Sverige

Toppformtalsmatris fasas ut för ökad noggrannhet

Efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning har Biometria tagit beslutet att fasa ut den i dag vanliga mätmetoden med toppformtalsmatris.

Den i dag etablerade tekniken innebär att man mäter stockarnas volym genom att mäta toppcylindervolymen och sedan multiplicera med en faktor för att ta fram totalvolymen. Denna metod anses inte längre tillräckligt exakt, samtidigt som dagens teknik gör det möjligt att mäta stockars fasta volym direkt i mätramen.

– De flesta sågverk behöver uppgradera mjukvaran i sina mätramar för att kunna använda den nya mätprincipen, konstaterar Monika Strömgren, utvecklare vid Biometria. Denna uppgradering kan sågverkens leverantörer av mätramar hjälpa dem att genomföra, och vi på Biometria kan säkerställa att mätningen är tillräckligt noggrann.

Fördelen med bytet av mätprincip är att den nya tekniken ger ett mer korrekt mått på varje stock, i stället för att ge beräknad volym baserad på enbart mätning i toppänden.
– Detta är en förutsättning för att varje parti ska svara upp till virkesmätningslagens krav på partinivå, säger Monika Strömgren.

En fördel med att byta mätprincip är också att hela värdekedjan från skog och genom sågverken kan använda samma begrepp och mått, utan omräkningar och utan att riskera missförstånd.
– Förändringen innebär en omställningskostnad för varje sågverk, konstererar Monika Strömgren. Men på sikt är det en förändring som hela branschen vinner på.

Enligt Monika Strömgren kan volymerna påverkas något för enskilda sågverk i samband med själva uppgraderingen, även om den inte påverkas nationellt.
– Detta beror på hur virket ser ut vid det enskilda sågverket. Vi kan ta fram underlag och beräkna volymändringen innan den nya mätningen tas i bruk fullt ut.

Nils Lindstrand

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359