23948sdkhjf

Corona kan bli positivt för bygghandeln

– Coronaviruset kommer att påverka byggmaterialhandeln både på kort och lång sikt, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna.

– Vi bedömer att köpkraften hos den svenska befolkningen är fortsatt stark och att det låga ränteläget gör att man fortsatt vill investera i sina bostäder med olika byggprojekt. Men om den stängning av Sverige som vi nu ser fortgår finns det risk för ökad arbetslöshet vilket slår mot köpkraften.

På kort sikt är det risk för varubrist inom byggmaterialhandeln. De produkter som kommer från Kina och Italien kommer att ha stora leveransproblem den närmsta tiden, vilket påverkar Sverige

– Vi hoppas såklart att kunna återgå till det normala så snabbt som möjligt, säger Monica Björk.

Ett annat scenario är att konsumenter undviker fysiska butiker den närmsta tiden. Detta kan gynna de byggmaterialhandlare som är rustade för e-handel och som har en stark logistikkedja.

Om en större osäkerhet sprider sig bland befolkningen är det också troligt att inköp av tjänster och varor minskar. Osäkra konsumenter tenderar att spara pengar i osäkrare tider.

Vi ser en trend att antalet resor utomlands minskar liksom restaurangbesök, vilket kommer att frigöra en del pengar i hushållens budget. Karantäntider och att fler personer jobbar hemma kan sannolikt leda till att det startas fler byggprojekt än normalt den kommande tiden.

På längre sikt och om situationen förvärras snabbt finns risken att effekterna av coronaviruset leder till en konjunkturnedgång.

– En sådan kommer att påverka byggsektorn negativt, med både uppskjutna byggprojekt och färre renoveringar, säger Monica Björk.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109