23948sdkhjf

Butik i trä årets bygge

I dagarna presenterade tidningen Byggindustrin vinnarna i Årets Bygge 2022. I kategorin Industri/Logistik och Butik utsågs en liten men högst klimatinnovativ ICA-butik i skånska Sjöbo till vinnare.

– Det känns prestigefullt att vår byggnad nu har titeln Årets Bygge 2022, säger Magnus Uvnäs, projektledare på Sjöson Fastighet, som är beställare och byggherre för projektet tillsammans med Melica. Samtidigt är den verkliga vinsten redan inbyggd i butiken. Genom konstruktionen i trä sparar byggnaden nästan 13 ton koldioxid per år. Utan att på något sätt nedvärdera den ärofyllda titeln så har byggnaden redan vunnit den viktigaste segern.

Den nya livsmedelsbutiken slog upp dörrarna i november och sätter nu anslaget för hela den nya stadsdelen Westerport, som utvecklas i västra Sjöbo.

– Titeln Årets Bygge 2022 är ännu en bekräftelse på att även kommersiella byggnader kan skapas hållbart samtidigt som vi kan skapa en inbjudande butiksupplevelse. Trä är vår tids främsta material för att kunna möta framtidens klimatkrav och skapa offentliga rum som människor tycker om att vistas i. Responsen från butikspersonalen och kunder är väldigt positiv och det här priset delar vi förstås med dem, säger Magnus Uvnäs.

Bakom arkitekturen står arkitektkontoret Semrén & Månsson som med innovativa lösningar tagit begreppet hållbarhet till nästa nivå. Konstruktionen i svenskt KL-trä arbetades fram tillsammans med konstruktörer från Timratec. Det resulterade i en byggnad med lågt klimatavtryck. Enligt en livscykelanalys gjord av teknikkonsulterna på Bengt Dahlgren sparar byggnaden 12,7 ton CO2 per år vilket motsvarar 187 flygningar mellan Arlanda och Köpenhamn eller 78 000 km med bil.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11