23948sdkhjf

Magasin X får Uppsala kommuns arkitekturpris 2022

Årets Uppsala kommuns arkitekturpris går till Magasin X vid Uppsala Central. Detta kontorshus i trä öppnar för nya sätt att arbeta både flexibelt och framtidsinriktat.

Läs även: Martinsons bygger prestigeprojekt i Uppsala

Erik Pelling är kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.

– I år har vi sett att det är många projekt av mer offentlig karaktär som kontorshus, institutioner och byggnader för infrastruktur som är starka och värda att premieras, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.

Arkitekturpriset är instiftat för att uppmuntra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. Det är tänkt att engagera byggbranschen och Uppsalabor i arbetet med god gestaltad miljö och väcka debatt om de värden som god arkitektur ger.

Magasin X är ritat av White arkitekter för Vasakronan.

Juryns motivering lyder bland annat:

"En i stadsväven skickligt inplacerad och väl gestaltad byggnad. Utan åthävor tar den plats centralt i Uppsala med vackra fasader i trä och glimmande skiffersten och med väl infogade solpaneler. Den mörka årstiden lyser huset milt och varmt som en lykta..."

Juryn har bestått av:

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, Lisa Thörn, vd /Centrumutvecklare Uppsala Citysamverkan, Örjan Wikforss, Arkitekt SAR/MSA och professor verksam i det egna företaget Arkitekturanalys AB, Anna Wikström, Arkitekt SAR/MSA projektledare Uppsala universitet, byggnadsavdelningen, Åsa Flarup Källmark, Arkitekt SAR/MSA, A-sidan arkitekter och Claes Larsson, Arkitekt SAR/MSA stadsarkitekt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
WOODJOB
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Fiskarhedenvillan: Snart nyttjar vi bilbatteriet för husenergin
Bergs hade blandat 2022
TMF: ”Inga nya positiva trender inför 2023”
Slösa och Spara
Trio vinner Årets Bygge 2023
Träproduktleverantör uppför fabrik helt i trä
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
Entreprenad
Transportnet

Sänd till en kollega

0.095