23948sdkhjf

Obos håller uppe hög byggtakt

"Vi har fortfarande en historiskt hög nivå på bostäder under uppförande. Vi tror att det även i framtiden är viktigt att upprätthålla en hög nivå på bostadsbyggandet".

Obos resultat före skatt för det tredje kvartalet 2022 uppgick till 1 119 miljoner norska kronor, en minskning från 3 721 miljoner norska kronor förra året.

Minskningen av resultatet före skatt beror främst på vinsten från försäljningen av aktierna i den svenska bostadsutvecklaren JM, som gav en redovisningsmässig vinst på 2 119 miljoner norska kronor i fjol. 

Intäkterna under det tredje kvartalet 2022 uppgick till 9 821 miljoner norska kronor i fjol, en ökning från 8 655 miljoner norska kronor förra året.

– Resultatet är något lägre än väntat till följd av något försvagade marginaler och överlåtande av bostäder som skjutits upp från tredje till fjärde kvartalet, säger Daniel Kjørberg Siraj, vd för Obos.

Under årets nio första månader har Obos sålt 2 104 bostäder, och samtidigt påbörjat byggnationen av 2 923 bostäder. Bara under tredje kvartalet påbörjade OBOS bygget av 959 bostäder, samtidigt som 412 bostäder såldes.

– I ett historiskt perspektiv har det alltid funnits ett nära samband mellan försäljning och byggstarter, men för att säkra fler bostäder för medlemmar och arbete för våra anställda och samarbetspartners har Obos valt att fortsätta med ett offensivt bostadsbyggande trots oroliga marknadsförhållanden och sviktande försäljning. Vi står utan tvekan inför mer krävande tider på bostadsmarknaden. Vi kommer dock, så långt det är försvarbart, att fortsätta starta nya projekt, och leta efter möjligheten att investera i nya tomter för nya projekt, säger Siraj.

Totalt har Obos nu 6 364 bostäder under uppförande. Inkluderat ägarandelen i Solon Eiendom på 75 procent och minoritetsandelar i samarbetsprojekt har Obos totalt över 8 500 bostäder under uppförande.

– Bostadsbyggande är långsiktiga processer, där det är viktigt att säkerställa så mycket kontinuitet som möjligt. Som en stor aktör, som sysselsätter flera tusen personer, har vi också ett ansvar att säkerställa största möjliga grad av förutsägbarhet på det som nu är en krävande marknad, säger Siraj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078