23948sdkhjf

Nu är Sverige ordförande efter Frankrikes 60 år

Den 12 oktober axlade SIS, Svenska institutet för standarder, ansvaret för sekretariatet CEN/TC 38, som tar fram och förvaltar standarder om beständighet för trä och träbaserade produkter.

Arbetet med planering och finansiering har pågått under året men nu är alla beslut fattade och det är dags att börja arbetet.

Läs även: Sverige tar över europeisk standardisering av träskydd

SIS har en stor erfarenhet och ansvarar redan för många tekniska kommittéer (TC), internationellt, i EU och i Sverige. Lina Nordfors är sekreterare och Linda Mellgren har del i arbetet. Båda har stor erfarenhet från trä- och träskyddsområdet.

Den 1 november utsågs Mats Westin, Rise, till ordförande för kommittén. Mats Westin är senior forskare på forskningsinstitutet Rise och har under flera år varit verksam inom standardisering inom europeisk och svensk standardisering.

Vad gör CEN/TC38? Beständighet för trä och träbaserade produkter är en del av Europeisk standardisering (CEN) och CEN/TC38 ansvarar för arbetet inom flera viktiga områden på träskyddsområdet.  Arbetet är uppdelat i flera arbetsgrupper, så kallade WG, som har ansvar för olika delar som till exempel klassificering, funktion, rötsvampar, insekter, träskyddsmedels effektivitet för att nämna några.

TC38 är den “centrala kommittén” för samordning i Europa och till den finns nationella spegelkommittéer knutna som samordnar de nationella synpunkterna från industrin. I Sverige är arbetet inordnat under en teknisk kommitté som heter SIS/TK 182 Trä. Här återfinns en arbetsgrupp (AG) som heter AG 03, Beständighet och rundvirke. Fredrik Westin som är vd i Svenska Träskyddsföreningen är ordförande för AG 03.

I nära 60 år har sekretariatet för TC38 hanterats av den franska organisationen AFNOR. De ville lämna över till ett land med en mer aktiv industri. Den nordiska träskyddsindustrin med Nordiska Träskyddsrådet i spetsen ansåg att det var viktigt att TC38 kan drivas vidare och såg gärna att SIS, med sitt stora kunnande på området ansökte om att ta över sekretariatet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156